
Pre nego što zaronimo dublje u samu istoriju džina, njegovo poreklo, način pravljenja i popularizaciji u celom svetu, moramo se vratiti na sam početak.
Šta je džin (gin)?
Iako je džin (gin) doživljavao razne promene u svojim recepturama, ono kako se najprostije definiše jeste:
Džin je destilovana i začinjena bezbojna do žuta žestina koja se pravi od prirodnih sastojaka kao što su pšenica, ječam, grožđe ili krompir. Dominantan ukus džina dolazi od kleke, uz infuziju raznih biljaka, semenski i cvetova koji mu daju njegov karakterističan ukus.

Kratka istorija džin pića
Džin ima veoma bogatu istoriju, ali ono što većina ljudi ne zna, jeste da džin nije nastao u Engleskoj!
Osnova svakog džina po definiciji – kleka, koja je svoje korene našla još u srednjem veku kada su ljudi otkrili njene medicinske efekte protiv upale.
Pronalazač prvog džina (gina) u 16. veku bio je Holandski lekar Franciscus Sylvius de la Boe, koji je u medicinske svrhe destilovao rakiju koju je nazvao “Genever”. Nakon toga ovo piće dobija svoju ulogu tokom Holandskog rata za nezavisnost odnosno takozvanog Osamdesetogodišnjeg rata, kada su vojnici pili džin (gin) da bi se osećali hrabro.
U 17. veku džin (gin) konačno stiže u Veliku Britaniju, gde se od Genever rakije pravi džin (gin) kakav danas i poznajemo.

Groznica džina u Engleskoj
17. vek bio je izuzetno važan period kada je u pitanju džin (gin). Zbog velikih poreza na uvoz vina i piva, džin doživljava svoj procvat zbog izostanka zakonskih regulativa kada je u pitanju kvalitet, što je rezultiralo da su građani sami proizvodili svoj džin.
Džin (gin) su pravili u svojim kadama, često koristeći terpentinovo ulje i sumpornu kiselinu uz dodatak ružine vode i šećera kako bi prikrili loš ukus pića. U periodu tokom 17. veka, Velika Britanija je bila konstantno pijana jer je cena džina niska, iz razloga što je svako mogao da ga napravi, ne obraćajući pažnju na kvalitet.
U 18. veku Velika Britanija dostiže proizvodnju od čak 47 miliona litara džina godišnje, što je za posledicu imalo povećanje kriminala, prostitucije, veliku smrtnost, ali i smanjenje nataliteta.
Kako bi sprečili britansko društvo od alkoholizma i propasti, vlada je 1729 – 1751. godine donela 8 zakona koji su poznati kao Džin akti (Gin Acts). Na ovaj način su regulisali kvalitet džina, čime su i cene porasle, označavajući kraj džin (gin) epidemije u Velikoj Britaniji.
U 19. veku u Indiji nastaje famozni tonik (tonic) kada su britanski vojnici pomešali vodu šećer i limetu koju su prethodno pili da bi neutralisali gorčinu leka protiv malarije, sa džinom. Nakon ovog “otkrića” tonik se komercijalizuje i koktel džin tonik dobija svoje mesto među zvezdama.
Početkom 20. veka džin (gin) postaje izuzetno popularno piće širom sveta, a njegova popularnost ne jenjava ni danas.

Od čega se pravi džin (gin)?
Svaki džin se pravi od prirodnih sastojaka, a u svojoj osnovi mora da ima kleku. Kroz proces pravljanja džina dodaju mu se razne biljke, semenke i cvetovi kako bi se postigao njegov “botanički” ukus.
Kako bi se džin (gin) uopšte mogao klasifikovati kao džin (gin) on mora da sadrži kleku ali i minimum 37,5% alkohola u Evropi, dok je u Americi taj procenat 40%. U Srbiji domaća kraft scena prozivodi džinova koji se nalaze u oba raspona, tako da neki džinovi dostižu procenat alkohola koji je i preko 45%.
Kada su u pitanju tradicionalni džinovi postoje 3 vrste:
- London Dry
- Plymouth Gin
- Old Tom gin.
Međutim zbog sve veće popularizacije džina, danas imamo vrste koje ne mogu da se podvedu pod tri koje smo prethodno naveli, a to su:
- Džin sa ukusima
- Džin likeri
- Džin od bobica trnjine
Naravno postoje mišljenja da novonastale varijacije proizvoda ne trebaju da spadaju pod kategoriju alkoholnog pića “džin”, ali o ovome ćemo dodatno pričati kasnije.
Kako napraviti džin (gin)?
Osnova džina pravi se od ječma pšenice, krompira ili grožđa koje se fermentišu i nakon toga destiluju.
Kada se taj proces završi, osim vode u fermentisanu smesu se dodaje kleka kao i druge biljke, cveće dok se ne postigne željeni nivo alkohola i arome. Razlog zbog čega je džin (gin) dobio toliko na popularnosti jeste upravo zbog njegovog ukusa. Kako mu se mogu dodavati razne biljke, semenke i cveće otvara bezbrojne kombinacije za naše nepce.
Saznaj više o tome kako se pravi džin (gin).

Čaše za džin (gin)
Kao i u životu, super je imati dobar proizvod, ali onda dolazi njegova prezentacije što pravi razliku između toga da li pijete random piće ili džin koktel koji će potpuno obuzeti vaše čulo mirisa i ukusa i naravno vida!
Šta je potrebno da vaše piće zaista postane vredno vaše fotografije?
Jedna od ključni i osnovnih stvari jesu – čaše za džin. Dobra čaša je pola posla, ali ipak samo pola.
Džin (gin) se tradicionalno služi u jednoj od ovih čaša:

Klasična Highball čaša
Džin tonik i drugi džin (gin) kokteli još se nazivaju i “dugim” koktelima, iz razloga što se piju duži vremenski period, jer u sebi sadrže veću količinu tonikai leda. Highball čaša idealna je za sve ljubitelje tradicionalnog izgleda koktela kako su one zaista van vremenske. Daju određenu dozu luksuza i svestranosti, a barmeni ih često koriste jer omogućavaju maksimalan kontakt između čaše i leda.
Džin čaše sa stopicom
Ovakva vrsta čaša jeste nešto što ćete često videti u vaše omiljenom restoranu i kafiću. Visoka stopica daje utisak elegancije, dok je velika površina čaše idealna za optimalno otpuštanje ukusa džina (gina) i garniša koji se ubacuje u čašu.
Iako postoje još mnoge vrste čaša koje se koriste za služenje džina, ovo jesu čaše u kojima ćete najverovatnije dobiti svoj džin bilo gde u svetu.

Već smo rekli da je odabir dobre čaše pola posla, ali šta dolazi posle?
Osim dobrog džina (što i podrazumevamo) potreban je da vaše piće ukombinujete sa kvalitetnim tonik sa manjim procentom šećera (što je najčešće slučaj) ili drugim pićem. Na kraju, da bi vaše piće zaista dobilo izgled vredan vaše fotografije, potrebnan je i dobar garniš!
Kada sve to upakujete u pravu čašu, dobijate piće koje vas sigurno neće razočarati!
Saznaj više o tome zašto su čaše za džin (gin) toliko veliki deo kulture ovog pića.
Džin rinfuz (garniš)
Garniš je izuzetno bitan faktor, kada je u pitanju postizanje savršenog ukusa koktela sa džinom. Svaki džin koji uzimate imaju svoj profil ukusa zbog dodavanje raznih biljaka, semenki i cvetova što znači da i vaš garniš mora da bude u skladu sa njegovom notom.
Garniš predstavlja sušeno i po potrebi začinjeno suvo voće, koje se dodaje u piće kako bi pojačalo njegov ukus i izgled ili se koristi za dekoraciju ruba čaše.
Kombinacije kada je u pitanju džin i garniš su neograničene, kako postoji toliko vrsta voća koje se mogu sušiti i dodavati u njega. Neki od najpopularnijih garniša na svetu i kod nas su limun, narandža, limeta, jabuka, kruška, malina, borovnica i mnogi drugi.
Iako postoje određena pravila kako se kombinuje garniš sa različitim džin koktelima, vaša lična preferencija jeste ono što je važno. Uvek je dobro poigrati se sa ukusima i videti šta to odgovara vašem nepcu. 🙂
Bez dobrog garniša nema ni dobrog koktela - poruči svoju omiljenu kombinaciju!
Bez dobrog garniša nema ni dobrog koktela - poruči svoju omiljenu kombinaciju!
Naša ekipa vredno je radila na kreiranju asortimana sušenog voća za razne vrste koktela, čajeva i drugih pića koji je u potpunosti prirodan i proizveden u Srbiji. Celokupnu ponudu možeš naći u našoj online prodavnici.
-
Sušeni ananas
1.200 rsd – 3.300 rsd -
Sušeni djumbir
1.200 rsd – 3.500 rsd -
Sušena kruška
800 rsd – 1.200 rsd -
Sušena jabuka
850 rsd – 1.400 rsd -
Sušena limeta
1.400 rsd – 3.400 rsd -
Sušeni limun
1.000 rsd – 1.900 rsd -
Sušeni grejpfrut
950 rsd – 1.800 rsd -
Sušena narandža
850 rsd – 1.400 rsd
Najbolji džin (gin) u svetu i Srbiji?
U svetu kao i Srbiji postoje određeni džinovi koji su zaista pomerili granice kada je u pitanju proizvodnja ovog pića i zaslužuju svoje mesto na našoj top listi.*
*Naravno uz ovo moramo da ostavimo i mali disclaimer da je ovo naša lična preferencija, kao i preferencija barmena širom sveta.
Top 5 džinova u svetu:
- Tanqueray N° Ten Gin
- Monkey 47 12th Edition Distiller’s Cut Gin
- Martin Miller’s Westbourne Strength Gin
- Longleaf Distilling Co., Southland American Navy Strength Gin
- Purity Craft Navy Strength Gin.
Top 5 srpskih craft džinova:
Saznaj više o vrstama džina.
Kokteli sa džinom (ginom) recepti
Sada kada smo se upoznali sa svaki aspektom ovog fenomalnog pića, vreme je i za džin koktele. Za ovo leto izdvojili smo naša top 3 favorita!
Džin tonik
Šta vam je potrebno?
- Kvalitetan džin – našu preporuku možeš pronaći u ovom tekstu 🙂
- Kvalitetan tonik – mi preporučujemo tonik koji sadrži prirodne sastoje sa manjim procentom šećera. Jedan od našim omiljenih tonika je Thomas Henry Tonic Water.
- Led
- Garniš – našu selekciju garniša možeš pronaći na ovom linku i poručiti, a za ovaj koktel preporučujemo limun, limetu ili narandžu!
Način pripreme:
- U čašu po vašem izboru je potrebno da sipati leda do vrha
- Nakon toga dodati 60ml džina uz 150-180ml tonika.
- Blago promešati kako bi se sve sjedinilo
- Dodati garniš u čašu, a rub čaše možete takođe ukrasiti po želji
- Uživajte!
Saznaj kako da napraviš džin tonik po tvojoj meri.

Tom Colins
Recept za Tom Colins koktel izdržao je test vremena, ne samo zbog svoje istorije iz početka 18. veka, nego i zbog svoje svežine i jednostavnosti.
Šta vam je potrebno?
- Kvalitetan džin – našu preporuku možeš pronaći u ovom tekstu 🙂
- Sveže isceđen limunov sok
- Šećerni sirup
- Soda
- Led
- Garniš – našu selekciju garniša možeš pronaći na ovom linku i poručiti, a za ovaj koktel preporučujemo limun, limetu ili narandžu!
- Šejker
Način pripreme:
- Napuniti šejker sa 60ml džina, 30ml sveže isceđenog limunovog soka i 15ml šećernog sirupa
- U šejker dodati led, zatvoriti i protresti
- Poslužiti u čaši po vašem izboru, uz dodatak sode
- Lagano promešati sastojke u čaši
- Dodatni garniš – u ovom slučaju limun ili trešnju
Uživajte!
Džin (gin) Martini
Martini zaista nosi krunu u kategoriji vanvremenskih koktela. Kombinacija džina i suvog vermuta, uz maslinu ili tvist limuna, predstavljaju umetnost jednostavnosti i ono što Martini svrstava u legende sveta koktela.
Šta vam je potrebno?
- Kvalitetan džin – našu preporuku možeš pronaći u ovom tekstu 🙂
- Suvi beli Vermut
- Kora limuna
- Masline
- Led
- Šejker
Način pripreme:
- U šejker ili dugu čašu (u kojoj možete meštati koktel), napunite kockama leda
- Nakon toga dodajte 50ml džina i 10 ml vermuta
- Nakon toga sve promešajte u šejkeru ili časi
- Piće sipajte u klasičnu Martini čašu, unutra ubacite zelenu maslinu, a na rub čaše ukrasite sa jednom kriškom limuna.
- Uživajte!
Verujemo da, kada je Franciscus Sylvius de la Boe destilovao svoju rakiju Genever, nije mogao da prepostavi da će ona postati jedno od najpopularnijih pića na svetu. Iako se recept za džin menjao tokom vremena, njegova suština nije. Bogat ukus kleke, uz kombinaciju raznih cvetova, semenki i biljaka otvorili su priliku za bezbroj ukusa džin pića koje danas postoje. Njegov šarenoliki ukus i mogućnost kobminovanja sa drugim pićima samo je dodatno učvrstila status ovog pića na svetskoj sceni tokom pet vekova postojanja.
Zato, sledeći put kada sebi sipate tu čašu džina, setite se puta koje je ovo piće prošlo kako bismo mi danas uživali u njegovom punom ukusu.
Živeli! 🙂